Oolong je polofermentovaný zelený čaj, ktorý prešiel iba krátku oxidáciou. V Číne sa často označuje ako čaj modrozelený, polozelený, žltozelený atď. Stupeň oxidácie určuje aj obsah kofeínu (teín) v čaji. Listy oolong sú hnedozelené, väčšinou pevne zvinuté, nálev býva svetlohnedej farby. Výroba kvalitného oolong sa považuje za umenie.

Príprava: Oolong viac fermentovaný možno zaliať aj vriacou vodou, alebo vodou nižšie teploty, ak chceme viac nálevov (kvalitný oolongy možno zaliať až 7x). Najlepšie je pripravovať  v tradičných nádobách zhong alebo gungfu (gonfu). Doba lúhovania je obyčajne veľmi krátka, hlavne pre prvý nálev.
U viac fermentovaných druhov sa jedná o 1-2 minúty, u kvalitnejších menej fermentovaných desiatky sekúnd.