Červený čaj sa v Číne hovorí čaju, ktorý Európania označujú ako čierny. Je však veľký rozdiel vo výrobe a následne aj kvalite medzi priemyselne vyrábaným substrátom pre čajové vrecká a čaju vyrobeným tradičnou metódou, ktoré sú v súčasnosti čoraz viac vyhľadávané. Farba nálevu je podľa druhu tmavo hnedá až čierna, často s červenými odtieňmi. Za svoju tmavšiu farbu, silnú vôňu a chuť vďačí tzv. fermentácii. Obsahuje viac (asi 4%) kofeínu (teín) ako ostatné druhy čaju, a preto lepšie povzbudzuje činnosť mozgu.
Príprava: Tento čaj sa vždy zalieva vriacou vodou, potom sa scedí a naleje do šálok. Pred zaliatím je vhodné nahriať horúcou vodou kanvicu alebo nádobu, v ktorej čaj lúhujeme. Odporúčané dávkovanie sa môže líšiť druh od druhu. Napr. u čínskych červených čajov sa odporúča obyčajne 3 lyžičky čaju na 400ml vody, lúhovať 4-8 min, u assamského čaju 2 lyžičky čaju na 400 ml vody, lúhovať 3-4 min.