Biely čaj bol po dlhé stáročia považovaný len za nápoj cisárov. Je podobný zelenému čaju, ale pre jeho výrobu sa používajú len najmladšie púčiky čajovníka pokryté jemným páperím. Kríky na biely čaj sa pestujú v tieni, aby sa nevytváralo veľké množstvo chlorofylu. Podobne ako u zeleného čaju čajovníkové listy neprechádzajú fermentáciou. Biely čaj nemá len jemnú a vyhľadávanú chuť, ale je tiež nesmierne prospešný ľudskému zdraviu, pretože obsahuje účinné antioxidanty. Biely čaj má zo všetkých druhov najnižší obsah kofeínu a farba náleve je zvyčajne veľmi svetlá.

Príprava: Tradične sa používa vyhriata čajová kanvica. Najskôr prepláchneme hrsť čaju vodou o teplote 80 ° C, potom zalievame. Doba lúhovania bieleho čaju je pomerne dlhá, niekoľko minút u prvého nálevu, u druhého potom viac. V prípade prípravy silnejšieho čaju vo zhong je doba lúhovania však kratšia. Kvalitný biely čaj možno zaliať aj päťkrát, preto sa výborne hodí pre dlhé priateľské posedenia a rozhovory.