Žltý čaj je vzácnou a drahú čínsku špecialitou a presný výrobný postup je utajovaný. Žltý čaj neprechádza fermentáciou (podobne ako zelený alebo biely čaj). Rozdiel je v tom, že sa čajové listy nesušia rýchlo ako u zeleného čaju, ale pomaly a v silných vrstvách pomerne dlhú dobu, pričom sú zakryté ľanovou látkou, čím žltý čaj získava svoje mimoriadne vlastnosti.
Nálev má svetlú, zlato-žltú farbu a veľmi zaujímavú svojbytnou chuť s medovo nasladlým nádychom. Ako žlté sú často predávané aj čaje, ktoré tento názov získali ako čaje cisárske, pretože žltá je tradičná cisárska farba. Tieto čaje však sú v skutočnosti čaje zelené.
Príprava: 1 lyžička na 1,5 dl vody, teplota vody 80 ° C, doba luhovania  3-5 min. Je možné opakovať za sebou až 3 nálevy.